W.S.V.

Aantal bezoekers:

Geschiedenis

Nautica, ........ een watersportvereniging met een bruisend verenigingsleven vond zijn oorsprong aan de "Zwartewaalse kant" van het Brielsemeer.

Opgericht door een fanatiek stel beoefenaars van de toen nog nagenoeg onbekende waterskisport op 17 oktober 1959.
Omdat men in het begin zijn stek had gevonden bij café annex jachthaven "de Witte Raaf" te Zwartewaal, was het een logische stap om de nieuw opgerichte vereniging, WSV "de Witte Raaf" te noemen.
Tot 1966 werd er vanaf deze locatie geskied.

In de najaarsvergadering van 1965 werd voorgesteld om de naam "de Witte Raaf" te veranderen in "NAUTICA".

Met deze nieuwe naam werd tevens ingespeeld op de internationale contacten waar de wedstrijdskiers meer en meer mee te maken kregen........ beter begrijpbaar en duidelijk dat het een watersportvereniging betreft.

Omdat de behoefte bestond voor een eigen locatie kon er, na langdurig overleg (ca 3 jaar) met de overheden, in 1966 een stukje niemandsland van 6 hectare worden gepacht aan de kant van Rozenburg.
Veel moest er gebeuren op het pas verkregen terrein dat nog geen toegangswegen had en alleen over water bereikbaar was.

Dit weerhield de pioniers van het eerste uur er niet van om met een gehuurde pont de maximaal toegestane 30 caravans in 5 overtochten over te varen.

De haven was in die begintijd nog niet gegraven.
Zoals vermeld was het nieuw verkregen Nautica-terrein alleen per boot vanuit Zwartewaal bereikbaar en volgens de overlevering heeft een enkeling het wel eens noodgedwongen zwemmend afgelegd.

In het voorjaar werd een complete bouwkeet gekocht, overgevaren en in elkaar gezet.......... het eerste clubhuis!!!
Na een jaar of 10 kwam de noodzaak van een nieuw clubhuis (het oude begon te veel gebreken te vertonen)
De spanten, vloer en het plafond vormen echter nu nog steeds de basis voor de huidige woning van de toezichthouder.

Het huidige clubhuis werd "gevonden" in Amsterdam.
Bij de toen net gereedgekomen IJ-tunnel werd de daar in gebruik zijnde kantine aangekocht en op een terp op het verenigingsterrein neergezet.
Een fantastisch project, waar de huidige generatie nog steeds veel plezier aan beleeft.

Op de foto hierboven is te zien dat het clubhuis en de omgeving in de loop der jaren behoorlijk veranderd zijn.

In de jaren daarna zijn nog veel andere projecten ter hand genomen.
Riolering, water en electra zijn aangelegd (water en electra zijn zelfs al een vervangen) alsook gas.
Een was- toiletgebouw voor de haven kwam er, een speeltuin, sportbaan, een hellingwagen voor de schepen en de vlaggenmast.
Een van de laatste projecten is de renovatie entree/sanitaire voorziening van het clubhuis, iets waar we mee voor de dag kunnen komen.
Dit is zeker geen volledig beeld van wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren.

Een meer volledig beeld en hoe dit allemaal tot stand is gekomen, is uitgebreid te lezen in het boek wat met het 40-jarig jubileum van onze vereniging in 1999 is uitgekomen.

WSV. Nautica is voor passanten, over water, te bereiken vanaf de Oude Maas door de Voornse sluis welke is gelegen tussen de Botlek- en de Spijkenisserbrug.
Na ongeveer 10 km. wappert aan de stuurboordoever de clubvlag van Nautica.
Markant gezicht vanaf het water blijft het al genoemde, op een terp gebouwde clubhuis, de waterglijbaan bij het eigen strandje alsook de springschans voor de skiers.
Over de weg is onze vereniging, voor niet-leden, niet toegankelijk.

De jachthaven telt 110 ligplaatsen en beschikt over boxen met verschillende lengtematen, allemaal met zogenaamde vingerpieren.
Passanten kunnen hun boot afmeren aan de buitensteiger en zich melden bij onze toezichthouder.
In overleg kan een plaats "binnen of buiten" toegewezen worden en een verblijf van een aantal weken door passanten is zeker geen uitzondering.
Het caravanterrein telt 30 vaste plaatsen en is uitsluitend bestemd voor leden van Nautica.

Ons al eerder genoemde clubhuis, gerund door Marianne en Ad, heeft een uitstekende keuken en voor de kinderen is een uitgebreide speeltuin aanwezig met diverse speeltoestellen zoals schommels, wip- wappen, glijbaan, trampoline en een draaimolen.
De speeltuin heeft de naam meegekregen van een oud ere-lid: het Oom Janshof.
De in het jaar 2000 geplaatste waterglijbaan mag in dit rijtje zeker niet vergeten worden.

Op aanvaardbare autominuten vindt u prachtige Noordzeestranden.
Zeilen, surfen en zwemmen kunt u op het Brielse Meer met z'n schone water en zijn vele eilandjes (waar u gratis kunt overnachten) en kreekjes.
Het nabijgelegen Oostvoornse Meer is speciaal ingericht voor surfers en beoefenaars van de duiksport.
Ook het nabijgelegen historische plaatsje Brielle is de moeite van het bezichtigen zeker waard.

De natuurliefhebbers en rustzoekers onder u moeten beslist het schitterende en beschermde duingebied van Voorne met een voor Europa unieke flora en fauna- bezoeken.
Een wandeling door het natuurgebied De Tenelle Plas is zeker de moeite waard.

Al met al de moeite waard om eens langs te komen!

Beveiliging:

Code: